23. helmikuuta 2009

Marinadi (poron) kielelle

Tässä kokeellinen marinadi parin kuukauden takaa. Eka kerta ikinä, kun teen kieltä, ja eka kerta, kun marinoin niitä. Tämä oli kahdesta kokeillusta parempi. Kielenkeitto-ohjeeni eivät ehkä ole ihan tarkimmasta päästä, google auttaa, jos jotain jää epäselväksi. Poron kieli maistui myös kaltaiselleni naudankieleen epäilyksellä suhtautuvalle, suosittelen. Marinadilla tai ilman, kummatkin ovat hyviä.

Poron kieli
Vettä (sen verran, että kieli peittyy)
Suolaa
Pippuria
Laakerinlehti

Marinadi:
2 osaa oliiviöljyä (esim. 1dl)
1 osa valkoista balsamicoa (esim. 0.5 dl)
timjamia
suolaa

Keitä kieli kypsäksi. Vaikka poron kieli on pieni, niin siinä menee kyllä tunteja. Useiden ohjeiden perusteella se tulkitaan kypsäksi, kun nahka irtoaa helposti. Se on sitä ennen jo pehmeää.

Jäähdytä kieli, tee marinadi, ja laita molemmat pussiin. Anna olla yön jääkaapissa. Kelpaa ruoaksi, leivänpäälle ja sellaisenaankin.

12. helmikuuta 2009

Pedattu uunilohi

500 g perunasipulisekoitusta (saa myös suikaloida itse 3-4 isoa perunaa, yhtä paljon sipulia, hyvin pieneksi suikaleeksi)
Kirjolohi- tai lohifile
Sitruuna-pippuria (tai sitruunaa ja pippuria, parempaa)

Sitruunapippuroi kala molemminpuolin niin reilusti kuin kehtaat. Kaada perunasipulisilppu uunivuokaan, laita päälle kirjolohi- tai lohifile nahka ylöspäin. Paista 200-225 astetta, n. puoli tuntia. Kun kalanahka irtoaa kevyesti koskemalla, ruoka on valmista. Voi syödä myös kylmänä.

8. helmikuuta 2009

Sei-äyriäispasta

Ei varsinaista gourmet-ruokaa, mutta yllättävän hyvää arkiruokaa (sein huomioonottaen), ja kelpasi simpukoita myöden kaksivuotiaalle.

1 pkt seifileitä
1 punasipuli
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 pkt savustettuja simpukoita
1 prk kermaa
mausteita (ainakin suolaa ja pippuria, ja sit jotain yrttejä. Ajattelin ite basilikaa, mutta se oli loppu, laitoin sit timjamia, persiljaa ja rakuunaa)


Sulata fileet (mikro on näppärä) ja pilko ne kohmeisina (silloin ne on vähän helpompi pilkkoa), pilko sipulit ja puolita tomaatit. Heitä kaikki pannulle (öljyä ehkä alle) ja paista hetken mausteiden kanssa. Heitä hetken päästä kerma perään, ja anna hautua. Sillä aikaa pastan voi keittää valmiiksi. Tarkista kastikkeen maku, ja tarjoa. Juustoraaste sopi siihen päälle oikein hyvin.