9. heinäkuuta 2009

Suolapähkinäpikkuleivät

Nybergin koekeittiö muunteli ja yhdisteli pikkuleipäreseptejä kaapeista löytyvien ainesten mukaisesti. Tulos oli vähän hassun ja möykkyisen näköinen mutta maukas.

n. 1 dl suolapähkinöitä (testiversiossa maapähkinää jatkettuna vähän hasselpähkinäouheella)
100 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoa
2 dl pikakaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

Ota margariini huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista, niin että se pehmenee. Laiskan kokin vaihtoehto on toki pehmentää margariini mikrossa, mutta älä kuitenkaan sulata rasvaa.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. (Tai vähän alle.)

Pilko suolapähkinät rouheeksi esimerkiksi perunanuijalla tai kaulimella, tai vaikka keittiöveitsellä.

Sekoita pehmeä margariini ja fariinisokeri tasaiseksi massaksi. Riko kananmuna joukkoon. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe, ja yhdistä kuivat aineet margariiniseokseen. Lisää lopuksi mukaan pähkinärouhe ja sekoita taikina tasaiseksi.

Nostele taikina teelusikalla pieniksi kasoiksi pellille ja litistä kevyesti kekseiksi. Paista uunin keskitasossa noin 10 min, kunnes keksit ovat kypsiä eli sievän ruskeita. Keksit ovat lämpiminä pehmeitä, mutta kovettuvat viilentyessään hieman.

3. heinäkuuta 2009

Broilericannellonit

Cannellonien täyttäminen on vähän nysvä, mutta lopputulos on maukas (ja erittäin täyttävä).

Noin 20 valmista cannelloniputkea
650 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
150 g pekonikuutioita tai -silppua
1-2 sipulia
Tölkki yrttimaustettua tomaattimurskaa
3 dl ruokakermaa
2 tl maissijauhoa
n. 200 g mozzarellaraastetta
Suolaa, mustapippurirouhetta ja muskottipähkinää maun mukaan
Ruokaöljyä tai margariinia vuokaan

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele tai öljyä suuri laakea uunivuoka kevyesti.

Silppua sipuli. Paista pekoni ja sipuli pannulla, ja lisää joukkoon broilerinsuikaleet kun pekonista alkaa irrota rasvaa pannulle.

Kun liha on kypsää, lisää joukkoon tomaattimurska ja noin 2/3 ruokakermasta. Sekoita maissijauho ja loput ruokakermasta kupissa hyvin niin, ettei maissijauho möykkyynny. Kun kastike kiehuu, valuta ruokakerma-maissijauhoseos joukkoon kevyesti sekoittaen. Lisää kiehuvaan kastikkeeseen vielä noin puolet mozzarellaraasteesta. Ota kastike pois hellalta kun juusto on sulanut ja kastike sakeutunut.

Täytä cannelloniputket. Itse laitan putken pystyyn vuokaan, ujutan täytteen sisään pitkävartisella pikkulusikalla lusikoiden ja yritän olla valuttamatta tulikuumaa kastikenestettä sormille. Pyri keräämään putkien sisälle mahdollisimman paljon sattumia. Kun putket on täytetty, levitä jäljelle jäänyt kastike sekä loput mozzarellat vuokaan cannellonien päälle. Paista uunissa noin puoli tuntia.

Nauti. Varo polttamasta kieltäsi, äläkä syö liikaa.