28. syyskuuta 2012

Burgerin Olutjuustokaali

Kaalia
soijakastiketta
ruokaöljyä
juustoraastetta
Olutta (lageria, muita testaillaan myös)

Silppua kaali ja laita verrattain pieneen ja syvään vuokaan. Kaada päälle loraus soijakastiketta ja loraus ruokaöljyä. Päällystä juustoraasteella. Valele oluella niin että kaali ovat kunnolla nesteessä, mutta pinta ei nouse juuston tasalle. Tee lopuksi juuston päälle ristikkokuvio juoksevalla hunajalla. Sitten vuoka mikroon ja täydellä teholla 20 minuuttia niin että kaali on pehmeää ja aromikasta. Tarjoiltaessa käytä salaattihaarukoita kaalin nostamiseen liemestä.

Sopii erinomaisesti rasvaisen possunlihan kanssa.

13. syyskuuta 2012

peruna-munakoiso-curry

Kasviscurry Texasin ja Myyrmäen vieraille (6 hengelle, jäi yli):

öljyä
2 porkkanaa
4 perunaa (jauhoisia, Rosamunda)
2 pienehköä munakoisoa
tölkki (400g) kikherneitä
1 pikkupurkki (70g) tomaattipyreetä
500g tölkki tomaattimurskaa
3 erittäin kukkurallista ruokalusikallista turkkilaista jogurttia

mausteet:
2 kukkurallista teelusikallista garam masala jauhetta (ruskeaa)
2 kukkurallista ja 1 vähemmän kukkurallinen teelusikallinen tandoori masala jauhetta (punaista)
1 kukkurallinen teelusikallinen kurkumaa
2 kukkurallista teelusikallista punaista currytahnaa (chiliä 12%)
0.5 dl sweet thai chilikastiketta (pullossa, chiliä 14%)
1 ei-kukkurallinen teelusikallinen jauhettua mustapippuria

Iso kattila tai wokpannu
Pienempi kattila perunoiden keittämiseen

Pilko porkkanat pieneksi, ja ala kuullottamaan runsaassa öljyssä. Muuten käyttäisimme sipulia, mutta Myyrmäki ei syö sipulia, joten porkkanaa. Koska jotain on pakko kuullottaa. Lisää öljyä ja mausteet ja kikherneet (vain herneet, ei säilykepurkin nestettä). Kuori ja kuutioi perunat n. 1 cm kuutioiksi, ja keitä lähes kypsiksi. Kuutioi munakoisot. Texas halusi myös kuoria ne. Lisää pannulle öljyä ja munakoisot. Levyä voi pitää lämmöllä 4 tai 5. Paistele ja sekoittele jonkin aikaa (ainakin 10 min.) kunnes munakoisot alkavat imeä öljyä ja pehmenemään, samalla paistos pienenee tilavuudeltaan. Jos pannun pohja alkaa vaikuttaa kuivalta, lisää öljyä. Lisää tomaattisoseet ja perunat. Sekoittele kunnolla. Lisää jogurtti. Sekoittele huolella. Anna hautua jonkin aikaa, välillä sekoittaen. Tarjoa riisin kanssa.

Spekulaatiota: olisi voinut porkkanoiden kanssa kuullottaa 4 tähtianista (ne pitää sitten poimia pois, ovat liian kovia syötäväksi). Ja tietysti pari sipulia.  Ja lisätä pari teelusikallista raastettua inkivääriä tai inkivääritahnaa mausteisiin. Mutten muistanut. Ja jos ei 100% kasvisruokaa tarvitse tehdä, niin tujaus thai-kalakastiketta (sitä litkua mikä haisee kauheelle).

9. syyskuuta 2012

Inkivääriporsas

porsaan lapa
tuoretta inkivääriä (iso pala)
valkosipulia (4-5 kynnetöntä)
chiliä (1 kunnolla tulinen palko ilman siemeniä)
purkki kookosmaitoa
1,5 dl soijakastiketta
1 dl (hunajalla maustettua) Bulgarian jugurttia
1 tl kurkumaa

Pilko inkivääri, valkosipuli ja chili pieneksi ja sekoita ne kookosmaitoon ja soijakastikkeeseen. Määrät ovat ohjeellisia ja riippuvat mausta ja mausteiden vahvuudesa. Laita kannelliseen uunivuokaan porsaanlapa ja kaada kastike päälle. Sulje kansi. Hauduta 125-asteisessa kunnes liha hajoaa kahdella haarukalla vedettynä helposti kappaleiksi, eli luokkaa 5-6 tuntia. Käännä lapa kerran haudutuksen aikana.

Ota vuoka uunista. Liemi näyttää tällä hetkellä todella epämääräiseltä, mutta älä siitä välitä. Erottele lihasta syötävät osat paistinpannuun ja silppua ne "tikuiksi" käyttäen apuna kahta haarukkaa; heitä luut, rasvanpalat jne pois. Siivilöi paistinpannuun lihojen päälle uunivuokaan jäänyt liemi. Kuumenna kiehuvaksi, lisää jugurtti ja kurkuma.

Tarjoa riisin kanssa.

(Jugurtiksi meni hunajamaustettua varianttia lähinnä siksi, että kaapissa ei ollutkaan sitä luonnonjugurttia mitä ihan varmasti piti olla, mutta hunaja osoittautui ihan hyväksi lisäksi.)